top of page

TÖRÖK FÜRDŐK

„Isten vizet bocsát le az égből, és újjáéleszti vele a földet, miután az már meghalt…”

A hammam a nyugalom és a mély gondolkodás szigete volt. A fürdő nem csak a tisztálkodásra szolgált, hanem rituális jelentőséggel bírt, hiszen a hívőknek testileg és lelkileg megtisztulva kellett az imán megjelenniük.

A török fürdők, a ma is népszerű hammamok, valószínűleg részben római és bizánci fürdőkből származnak.

Építészeti kialakításuk szimbolikusan az univerzumot képezte le, a fürdő maga pedig a paradicsomot jelképezte.

Sudár Balázs becslései szerint összesen 75 kiépített fürdő létesült Magyarországon a török hódoltság ideje alatt.

torok_kicsi_02.png
lap teteje
temak_homepage_2-03.jpg
termekek_bg_flec-06_2-06.png

> Hammam rituálék

„E pihenő lomhálkodás, e bágyadozó fekvés, e fáradság (sic!) s megújulás együtt, a röstségnek e gyönyöre, ez érzése a lankadásnak .... kávészörpölés, dohányillat és serbet-iddogálás közti érzéki boldogság, mi nem egyéb, mint boldog merengés a puha nyugalom álom-ölében.”

– Szemere Bertalan “Mátyás-korabeli” utazó

Egy jellegzetes fürdő az öltöző termen (camekan) és az átmeneti helyiségen (soğukluk) túl három részből állt:

- 1 -

Forró gőzkamra (harara, sıcaklık)

- 2 -

Medence

- 3 -

Masszázs helyiség

A vendégek a termeken áthaladva először a meleg részről a langyosba jutottak, majd egy hidegebb területre, végül pedig egy száraz részre.

 

Felmelegített vízzel vagy forró termálvízzel fűtötték a falakat és a padlót, amit időnként fellocsoltak, ez adta az 50 fokos meleget és a 100 százalékos páratartalmat, ami a török fürdők alapja.

 

Az izzadt bőrt olívaolajos szappannal kenték be, kefével vagy törölközővel dörzsölték át, leradírozva minden szennyeződést. Ezt követte az alapos masszírozás, majd a kellemes ellazulás. A rituálé több órát is igénybe vett, a meleg vizes medencében többször is megmártóztak 10-20 percre.

Hammam nemcsak megtisztít, de a meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és még a káros baktériumokat, kórokozókat is elpusztítja. Az őszi náthás, influenzás időszakban különösen érdemes lenne beiktatni egy-egy török fürdőt a hetirendünkbe.

török_kicsi.png

A nők számára a hammam a társadalmi érintkezés helyszíne is volt, ezen kívül számos testápolási, kozmetikai szolgáltatást is igénybe vehettek (pl.: agyagos pakolások vagy bőrtisztítás dörzsöléssel).

 

A tradíciók szerint tanácsos a tisztálkodás közepette „a rózsavíz vagy almaszörp hörpölése”, valamint végeztével az ámbra vagy rózsa illatú törölközőben való pihenés.

 

A hammam mindig is a társasági élet központja volt, frissítő menta teát szolgáltak fel, zeneszóval, költők szavalásával színesítették a társalgást.

A fürdők minden réteg előtt nyitva álltak, de a kezdettől fogva szigorúan elkülönítették a nőket és a férfiakat, ezért önálló fürdőrészeket építettek, illetve felváltva látogatták ezeket a hölgyek és az urak.

ikonok-01.png

SZAUNA

GŐZKABIN

JACUZZI

USZODA

ÉLMÉNY

Logo_02-31.jpg

SAFE SPACE

Egy tér, amely védelmet nyújt az élet hullámai ellen. 

 

SafeSpace termékeink az egyedileg tervezett fürdőtér és a kultúrált nyugalom biztonságát nyújtják!

csapat_2_fekete.png

TERVEZZÜNK KÖZÖSEN

Belsőépítészünk és grafikusunk segítségével létrehozzuk a török fürdőkultúra atmoszféráját, hogy Ön valóban egyedi térben töltődjön fel szabadidejében!

bottom of page