top of page

MIKVE

Annak idején minden hitközségben volt mikve.

– a higiéniának nagy szerepe volt abban, hogy a zsidók között kisebb volt a halandóság – amit a középkori krónikák szerint járványok ritkább jelenléte okozott.

A zsidó hagyomány fürdőkultúrájához a 21. században is hozzátatoznak a tradicionális rituálék. Egyedi, erős kulturális kötődésű és hangulatú fürdők kivitelezését is szívesen vállaljuk.

mikve_kicsi_02.png
lap teteje
kultura_csempek-06.png
termekek_bg_flec-06_2-06.png

> Zsidó fürdőkultúra

Ha egy új közösség telepedik le valahol, először mindig mikvét építenek. Ez a hely annyira fontos, hogyha egy városban valamilyen oknál fogva el kell adni a zsinagógát vagy a mikvét, akkor a zsinagógát szabad csak eladni.

A rituális fürdő, a mikve építésének szabályait, feltételeit a Talmud “Mikvaot” traktátusa részletezi. A rituális megtisztuláshoz használható víznek természetes eredetű élővíznek kell lennie, tehát állóvíz, mint a tó nem alkalmas mikve kialakítására, de folyó már igen.

Egy mikve négyfajta célt szolgál a mai napig:

- 1 -

A férfiak péntekenként itt fürödnek meg, hogy tisztán várják a szombatot;

 

- 2 -

Az újonnan vásárolt edényeket előbb itt merítik meg;

- 3 -

Itt kell megmerítkeznie, aki áttér a zsidó hitre;

- 4 -

A nők itt tisztuljanak meg havonta egyszer.

Ma is érvényesek a szigorú szabályok még a modernül felszerelt rituális fürdőkben is: a vízbe merülés előtt meg kell fürdeni, hajat, fogat mosni, körmöt vágni, és tilos a műköröm, körömlakk, műszempilla, kontaktlencse viselése.

Női megtisztulás avagy a házastársi harmónia igazi titka.

Vallásos házaspároknál a férj és a feleség különleges havi ritmusban éli az életét. A menstruáció alatt, és utána azon a hét napon, amíg az asszony nem merítkezett meg a mikvében, tilos a házasélet. Ezt az időszakot Nidának nevezik. Ilyenkor a pár külön ágyban alszik, és még csak egymás kezét sem fogják meg, nehogy kísértésbe essenek.

 

Ez a törvény annyira szigorú, hogy ha pl. a férj kér egy pohár vizet a feleségétől, akkor a nő nem adja közvetlenül oda neki a kezébe, hanem leteszi az asztalra, ahonnan a férje felveszi.

A hetedik tiszta nap estéjén az asszony elmegy a mikvébe, ahol tetőtől talpig alaposan megtisztálkodik.

 

Két hét különalvás után, már a férj is, és a feleség is nagyon várja, hogy végre együtt lehessenek a mikve után, és végre ne csak beszélgessenek este!

 

A férfi nem kényszerítheti semmire a feleségét, amit ő nem kíván, és igyekeznie kell örömöt szerezni az asszonynak. A nőnek pedig, hogyha a férje otthon van, nem szabad halogatnia a mikvébe menést.

 

 A fenti előírásokon túl legalább 762 liter vizet kell tartalmaznia a medencének.

Források:

Mikvekazinci

https://www.or-zse.hu/

Rituális fürdő a várhegy mélyén

https://welovebudapest.com/

SZAUNA

GŐZKABIN

JACUZZI

USZODA

ÉLMÉNY

Logo_02-31.jpg

SAFE SPACE

Egy tér, amely védelmet nyújt az élet hullámai ellen. 

 

SafeSpace termékeink az egyedileg tervezett fürdőtér és a kultúrált nyugalom biztonságát nyújtják!

csapat_2_fekete.png

TERVEZZÜNK KÖZÖSEN

Belsőépítészünk és grafikusunk segítségével létrehozzuk a mikve fürdőkultúra atmoszféráját, hogy Ön valóban egyedi térben töltődjön fel szabadidejében!

bottom of page