top of page

JAPÁN FÜRDŐK

Az onsen (onszen) szó meleg vizű forrást jelent japánul

– az onsenek felfrissülést, elvonulási, pihenési lehetőséget biztosító fürdőhelyek.

A stílust a visszafogott minimalista nyugalom jellemzi, és alapvető követelménye a természettel való szoros kontaktus. A japán otthon a béke és a nyugalom szigete, a zen harmóniája.

A japán fürdőkultúra alapvetően eltérő az európaitól. Ők a mi kádjainkhoz képest kisebb, de mélyebb merülőkádat használnak a fürdőszobában, melyben meditálás céljából üldögélnek a zuhanyzást követően. Célja, hogy a melegvízben a gondolatok lecsilla-podjanak, és nyugalom, békesség járja át a testet.

feher_terben_szemben_arany.jpg
lap teteje
japan_minta_majmos_03.jpg
termekek_bg_flec-06_2-06.png

> Onsen fürdőkultúra

Onsenkultúra: több mint fürdő

 – az onsenélmény hangsúlyos eleme a fürdő földrajzi elhelyezkedése és jellege.

Ezek a helyek mindig természetes anyagokból épülnek, melynek célja a természetes közeg érzete, amely a hagyományos, elvárt viselkedésre és a szertartások betartására ösztönöz. Az onsenek elsősorban a természetben, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatók, fantasztikus panorámával. Ezek a misztikus, sejtelmesen gőzölgő fürdők tehát komplex élményt adnak a látogatóknak, nem véletlen, hogy Japánban ez a tevékenység már-már művészetté nemesült.

"Hadaka no tsukiai„

 – a meztelen találkozás

A fürdő funkciója Japánban – ahogy legtöbb esetben nálunk is – a relaxálás, stresszoldás, de sokszor ez a társadalmi érintkezés helyszíne is egyben, ahol - a ruhát levéve - eltűnnek a társadalmi különbségek, akár idegenek is szóba elegyednek egymással.

A valódi onsen vize a törvény által előírt 19 kémiai elemből legalább egyet tartalmaz, hőfoka minimum 25°C. Az összetevők aránya és a hőfok alapján különböző csoportokra bontható. Az onsen kifejezés többnyire nem csupán egy természetes képződményt, hanem egy fürdőt és egy rá épülő szállót, pihenőhelyet jelöl. 

 

A forró vizű fürdőket elsősorban nem tisztálkodásra, hanem gyógyításra használták, az onsen vízében meg-mártózó sebesült harcosok, istenek, állatok sebei begyógyultak, és új erőre kaptak. Gyógyító hatása miatt az istenségek vizének tekintették, s az onseneket vallásos tisztelet övezte.

A meleg forrásokat a gyógyászatban is használták számos betegség, például a nátha ellenszereként

– az ilyen helyeken istenségek laktak, szentélyeknek tartották és isteni fürdőknek nevezték.

Komolyan vett etikai szabályok

A japán fürdőkultúra fontos szabálya, hogy fürdés előtt alaposan le kell zuhanyozni, hogy a víz tiszta maradjon. Az onsenek a nyugalom és feltöltődés helyszínei, ahol csendben vagy fürdőtársaikkal beszélgetve töltődnek fel a japánok és az országba látogató vendégek.

A fürdő bejáratánál legtöbbször függöny fogadja a látogatót, kék lepel jelzi a férfiak és a piros a nők útját. A legtöbb onsenben már a bejárat előtt le kell vennünk a cipőt és a papucsot. A függönyön túl természetes alapanyagokkal berendezett öltöző fogad, a ruhákat általában kosarakban helyezhetjük el.

Ha vendég volt, elsőnek ő, majd a családfő, utána a legidősebb fiú, őt követően a háziasszony fürödhetett. 3-10 perc közti időt töltöttek a fa- vagy kőkádban.

SafeSpace_logo_02-13.jpg

A hangoskodást (itt) sem szeretik

A fürdőzés japán etikettje szerint csendesen beszélgetve, vagy mélázva illik eltölteni a medencében az időt. Nem illik könyvet, újságot vagy telefont vinni és főleg, nem illik fényképezni.

Egyesek szerint a fürdőzés után érdemes néhány órát várni a zuhanyozással, hogy a víz ásványi anyagai felszívódhassanak.

Logo_02-31.jpg

SAFE SPACE

Egy tér, amely védelmet nyújt az élet hullámai ellen. 

 

SafeSpace termékeink az egyedileg tervezett fürdőtér és a kultúrált nyugalom biztonságát nyújtják!

csapat_2_fekete.png

TERVEZZÜNK KÖZÖSEN

Belsőépítészünk és grafikusunk segítségével létrehozzuk a japán fürdőkultúra atmoszféráját, hogy Ön valóban egyedi térben töltődjön fel szabadidejében!

SZAUNA

GŐZKABIN

JACUZZI

USZODA

ÉLMÉNY

bottom of page